Mi a kali?

Kali – Eskrima – Arnis

A Kali (más néven eskrima vagy arnis) a Fülöp-szigetek fegyveres harci művészete. Ez a Fülöp-szigetek nemzeti sportja, ugyanakkor egy rendkívül hatékony harci rendszer. Az utóbbi időkben – más ázsiai harcművészetekhez hasonlóan – számos országban ismertté és népszerűvé vált. A legtöbb harcművészettől eltérően a Kali az első pillanattól kezdve oktatja tanulóinak a fegyveres harcot. Oktatási rendszere nagymértékben fejleszti a kéz gyorsaságát, illetve a különböző támadásokra adandó reakció sebességét. Bár ez a rendszer a fegyveres harcon alapszik, természetesen magába foglalja a pusztakezes küzdelem metodikáját (ütések, rúgások, birkózás, földharc) is, beleértve a legtöbb fegyver elleni pusztakezes védekezést. Ez a harci rendszer a Fülöp-szigetek északi részén (Luzon) Arnis, a középső szigeteken (Visayas) Escrima, míg a déli szigetcsoportokon (Mindanao) Kali néven vált ismertté.

Miért érdemes megtanulni a kalit?

 • Rendkívül hatékony önvédelmi rendszer
 • Erősíti az egész testet
 • Fejleszti az állóképességet és az aerob kapacitást
 • Gyakorlása fejleszti a csukló-, könyök-, és a vállízületet, és ellenállóvá teszi a fájdalommal szemben
 • Növeli a hajlékonyságot, a gyorsaságot, fejleszti a reflexeket és a koordinációs képességet
 • Képessé tesz bármilyen hagyományos fegyver használatára még akkor is, ha azt korábban soha nem használtad
 • Egy teljesen komplex harcművészeti rendszer, azonban kitűnően alkalmazható más harci stílusok kiegészítésére is
 • Technikái nem igényelnek nagy testi erőt, a szükséges energiát a test mozgási energiájából, illetve a mozdulatok gazdaságosságából nyeri
 • Mivel nem igényel nagy testi erőt, gyakorlatilag bárki megtanulhatja, legyen az egy tíz éves gyermek vagy nyugdíjas hölgy (e stílus számos nagymestere jóval meghaladta már a 60-70 éves kort, és a mai napig nagyszerű formában vannak!)
 • Egy komplett harcművészeti rendszer, mely egyaránt megtanít a különböző hagyományos fegyverek használatára, és a pusztakezes harcra is
 • Bárhol gyakorolható
 • Elsajátítása relatíve olcsó, nem igényel különleges felszerelést vagy ruházatot
 • A tanítási és gyakorlási módszere partner gyakorlatokra épül, így nagyszerű lehetőséget biztosít más emberekkel történő megismerkedésre is

Miért pont a kalit? Miért ne valami mást?

A Kali egy komplett harcművészet. Nem szorítkozik csak a fegyvertelen harcra (mint például a judo, karate, thai boksz stb) vagy fordítva, kizárólag a fegyveres harcra. A tanulók megtanulják, hogyan harcoljanak fegyverrel vagy a nélkül, alkalmazkodva a kialakult helyzethez. Megtanít harcolni minden távolságban. Különböző méretű fegyverek használatát oktatja, valamint rúgások, ütések, könyök és térdtechnikák, dobások, földre vitelek és a földharc egyaránt beletartozik a technikai repertoárjába, csakúgy, mint az érzékeny pontok támadása.

Nem tartalmaz formákat. A gyakorlás anyagát szinte kizárólag a páros gyakorlatok alkotják ezáltal is növelve a harci hatékonyságot.

A tanulók először a fegyveres harcot tanulják. (A legtöbb harci művészetben ez csak a leghaladottabb szinten történik meg.) Ez növeli a gyorsaságot és a koordinációt, mely kiválóan alkalmazható a pusztakezes küzdelemben is.

Alapelveket tanít, mely egyaránt alkalmazható fegyveres és pusztakezes küzdelemben. A tanulók az első pillanattól kezdve gyakorolják a küzdelmet. Nem vesztegetik az időt unalmas egyéni gyakorlatokra, az első pillanattól kezdve gyakorolják a küzdelmet a különböző távolságokban, illetve több támadó ellen is. A Kali egyike azoknak a harci művészeteknek, amely igen nagy hatékonysággal alkalmazható több támadó ellen is. A Kali egyenlő hangsúlyt helyez a rendszer különböző részeinek elsajátítására. A fegyveres küzdelem elsajátításából automatikusan következik a pusztakezes küzdelem. A tanítványok egyformán sajátítják el a különböző méretű, formájú és súlyú fegyverek használatát. A Kali nem tekinthető egyértelműen lágy (aikido, tai chi, stb..) vagy kemény (karate, thai boksz, stb..) stílusnak. Valahol e két véglet között helyezkedik el, ezért is nagyszerű kiegészítője bármely stílusirányzatnak.