A Modern Arnis-ban alkalmazott 12 támadási irány

Az FMA (Filipino Martial Arts) iskolák, az általuk képviselt stílustól függően, a támadási irányokat különféle módokon számozzák be. Általánosságban elmondható, hogy a leginkább elterjedt 12 szöget meghatározó rendszerekkel teszik érthetőbbé és átláthatóbbá a támadási irányokat a kezdő arniszadorok számára. Ezek a szettek tulajdonképpen ütések, vágások és szúrások meghatározott sorrendben és irányból történő kivitelezését jelentik.

modern-arnis

Fontos, hogy gyakorlás előtt tájékoztassuk partnerünket az általunk használt rendszerről, hiszen előfordulhat, hogy pl. a 2-es számú irány egy másik iskolában már a 4-es számú iránynak felel meg.

Van azonban egy biztos kiindulási pont: minden rendszerben az 1-ső ütés egy jobb oldalról indított tenyeres ütés, amelyet az ellenfél bal halántékára mérnek. Általában ez a leggyakoribb és legegyszerűbb irány egy jobbkezes ember számára.

A sikeres védekezés esélyét növelheti továbbá a helyes lábmunka és a megfelelő testtartás. Amint felismerjük a támadás irányát úgy válik kiemelt fontosságúvá a lábmunka.

A támadás módjánál (pl. bottal, késsel) jóval fontosabb annak iránya, amelynek felismerése után célszerű rögtön felvenni ugyanazt a szöget ahonnan a támadás érkezik. Az önvédelmi technikát és a lábmunkát bizonyos esetekben módosítani szükséges a támadó által használt fegyver függvényében (pl. hosszabb vagy rövidebb pengéjű kés).