A filippínó harcművészetek sport-, és versenyszabályzata – WEKAF

Az alábbiakban bemutatott sport-, és versenyszabályzat egyike a WEKAF (World Eskrima Kali Arnis Federation, azaz: Eskrima-Kali-Arnis Világszövetség), a másik az ARPI (Arnis Philippines, azaz Fülöp-szigetek-i Arnis Szövetség). Az ARPI-t 1986-ban alapították és leginkább akkor vált ismertté amikor a 2005-ös Délkelet Ázsia-i Játékok során közvetítették az eskrima bajnokságot a televízióban. A WEKAF rendszert 1989-ben hozták létre és ez a sportverseny sokkal elterjedtebb a nemzetközi eskrima színtéren mint az ARPI a Fülöp-szigeteken. Sokkal több WEKAF meccset rendeznek évente mint ARPI versenyt.

563738_505445106145102_462937941_n

A WEKAF rendszerű versenyeken az eskrimadoroknak 10 pontot kell elérnie küzdelem közben, amelyet több bíró pontozása alapján ítélnek meg. A küzdőfelek a kendo harcban ismert sisakhoz hasonló rácsos fejfedőt viselnek. Emellett szivacsrétegekkel kipárnázott védőmellényt, karvédőket viselnek és deréktájukat szoknya szerű páncél védi. Lábukon nincs páncél de a szabályzat (az ARPI rendszertől eltérően) tiltja, hogy comb alatt támadják egymást. Ez a szabályzat olyan harcmodort bátorít a versenyzőknél, ami a versenyeken a lehengerlő támadásra helyezi a hangsúlyt és a védekező technikák a háttérbe szorulnak. Emiatt erős kritika éri a WEKAF rendszert a régi eskrima stílusok vezetői részéről. A nézők sokszor tényleg csak azt látják, hogy a két küzdőfél irgalmatlan gyorsasággal egyszerre csépeli egymást, mindenfajta védekezés nélkül, emiatt úgy tűnik, hogy kaotikusan verekszenek a felek. Emiatt bevezetésre került a „négy második csapás” szabálya, ami tiltja, hogy a bírók ugyanazt a típusú ütést pontozzák akkor, ha több mint kétszer egymás után támad vele az eskrimador. Ezzel azt kívánták elérni, hogy ne alakítsanak ki a versenyzők irreális támadásokat. Ha több mint kétszer ugyanazt a típusú csapást alkalmazza a versenyző akkor megrovásban részesül. Ha ezek után is ugyanazzal támad többször akkor pontlevonást kap. Ennek ellenére előfordulhat az, hogy egy kevésbé képzett versenyző a vehemens támadásával azt a benyomást kelti a bíróban, hogy jobb mint az ellenfele, aki kevesebb, de pontos ütésekkel egy valódi párbajban pillanatok alatt legyőzné őt. (A tapasztaltabb harcos két-három csapást egyértelműen bevisz az ellenfele fejére és kezére, amely az ő javára döntené a küzdelmet valódi harci helyzetben.)

60860_505428339480112_2027036843_n

Egyes tradicionális eskrima iskolák mesterei pont emiatt utálják a WEKAF rendszert és nem engedik a tanítványaiknak, hogy részt vegyenek ezeken a rendezvényeken. Szerintük a WEKAF olyan harcmodort propagál, amely teljesen ellentétes az eskrima valódi szellemiségével.

A WEKAF rendszer veszélyesebb mint az ARPI mert védőburkolat nélküli rattan botokat használnak, ugyanakkor a WEKAF bírókat időnként szubjektivitással vádolják. Az ARPI rendszert inkább csak a Fülöp-szigeteken ismerik.