Recept: Adobong Manok – Csirke Adobo

…avagy a Kali csirke…

Adobong Manok = tradicionális Fülöp-szigeteki étel csirkéből – finom!

A Kali szigeten kóstoltuk, Andris (aki volt olyan szerencsés, hogy élhetett egy ideig Filippínók között a Fülöp-szigeteken) készítette el nekünk vacsorára úgy, ahogy Ő tanulta – most pedig megosztja veletek is ezt a remek receptet.

Csirke a pácban... a redőny azért sokat elárul... :)
Csirke a pácban… a redőny azért sokat elárul… 🙂

Elkészítési idő

1 óra 20 perc (2 napra bontva: 1 nap – pác, 2 nap – főzés)

Hozzávalók

Csirke testrészek arányában (amennyiben 1 testrész = 1 felsőcomb, vagy egy alsócomb vagy 1 mell (nem egy pár mell hanem vagy jobb, vagy bal)

… tehát, egy csirke testrészhez:

 • fél fej fokhagyma
 • 1/3 evőkanál szójaszósz
 • egy felesnyi kókuszecet (én azt szeretem ha ez és a fokhagyma dominál, úgy az igazi)
 • kevés hagyma
 • sok bors
 • delikát vagy vegeta – nagyon enyhén a csirke darabra paskolva, igazából só helyett raktam bele (külön nem is sóztam, de lehet pluszba sót is rakni hozzá, izlések, pofonok, csuklótörések)
 • kevés erős paprika (én szeretem, és mondjuk a filipinók is szeretik, de tradicionálisna nincs az adobóban

Elkészítés

I. nap

A csirkedarabokat picit nem árt megszurkálni… villával… vagy késsel, kalisan… nem espada y daga-val… az már szeletelés… illetve ha egybe van a csirke 3 pontos vágások, széttoljuk a két pontot…harmadikba vágunk.
A fentieket mind egy nagy, már főzésre is alkalmas lábosban összekeverni mint pác, ezt estére, de tapasztalataim szerint inkább jobb 24 órára lezárva, hűtőben pácolódni hagyni… ja, annyi vizet lehet hogy kell még önteni rá hogy éppen hogy ellepje a húst. Érdemes egyszer kétszer megforgatni hogy a pác egyenletes legyen.

II. nap

Lábos hűtőböl ki, rá a tűzhelyre, felforralni, babérleveleket beledobálni (testrészenként kb felet), lejjebb venni a tüzet, rá a fedőt, a csirkét főzéskor nem szabad keverni, rotyogtatni amíg meg nem fől a hús (az alsócombból mondjuk kezd kikandikálni a csont, mint a japán megszállók esetében), ez kb 25perc óra.

Opcionális és szerintem érdemes krumplit rakni az egészbe, ha ez egyben fő a krumpli ez is átveszi a szaftot és egyszerre készül el. De lehet külön rizst is készíteni köretnek. (fojtatom a krumplis verzióval)

Ha a hús megfőtt:

 1. a húst kiszedni egy külön tálba
 2. Egy serpenyőben olajat melegiteni
 3. Az olajra átmerni a fokhagyma darabokat a lábos aljáról (levet lehetőség szerint nem)
 4. a krumplival, ha van, kell egy kicsit akrobatikázni, mondjuk azt is ki külön tálba, majd kinyerni a hagymát, és mehet vissza a lébe a krumpli még főni kicsit ha kell
 5. A fokhagymának lehet adni egy kis előnyt, de ha sok a hús azonnal mehet az olajos serpenyőbe a fokhagymára rá a csirke, piruljon meg picit a csirke is és a hagyma is.

Ezalatt a lével vannak opciók:

 1. fő még benne a krumpli
 2. vagy nem
 3. ha nagyon leves, lehet forralni hogy párologjon el víz
 4. vagy lehet iszonyat leves, és az külön Levesnek is jó, mondjuk felét félre lehet rakni
 5. szúrás

Amikor megpirult a csirke meg a fokhagyma, vegyük ki őket az olajból (ne égjen el a fokhagyma, egyszer velem megtörtént és nagyon szomorú voltam).

Az olajból, ha még nem dobtuk ki, és ha még sűrűbb szószt akarunk, lehet csinálni rántást (én szoktam, igy az olajjal sem kell a természetet ronditani): kicsi liszt, kavargat, lébe bele, kavargat, addig amig olyan sűrű nem lesz, mint ahogy szeretjük.

Utolsó lépés

A lébe viszza a hús, a fokhagmya, a krumpli (ha kivettük), és még egyszer forrásig vinni az egészet, készen is van, lehet tálalni, vagy kint hagyni a konyhapulton egy hétig és Bear Grylls módjára fogyasztani, (hűtőben valszeg tovább is eláll), de ha nem fogy el egy hét alatt valami nem sikerült.

Jó étvágyat!

Hasznos infó lehet:
1036 Budapest, Perc u. 8. – az itteni Culinarisban kapható kókuszecet.

M. András