Mi a Jeet Kune Do?

Harcművészet és filozófia

Bruce Lee az 1960-as években a Wing Chun (mint alapstílus), az északi és déli Imádkozó Sáska, a Choy Lee Fut, a Sas Karom, a Boksz, a Birkózás, a Vívás és a Ju – Jitsu elemeire alapozva kialakította saját harci rendszerét és küzdelmi taktikáját, mely semmit nem veszített hatékonyságából az elmúlt évek alatt.

A Jeet Kune Do jelentése a Megállító Ököl Útja. Művészet, melyet egyetlen stílus sem szorít korlátok közé, de bármely stílust vagy módszert képes felhasználni, alkalmazni.

A mozdulatok, élesek, pontosak, célratörők. Egyik mozdulatból indul a következő, a mozgás folyamatos mindaddig, amíg a célt el nem érjük.

A Jeet Kune do nem hagyományos, állandóan változik. Egyszerű, hatékony, közvetlen, mentes minden szükségtelen mozdulattól. Felhasznál minden utat anélkül, hogy bármelyik is korlátozná, alkalmaz bármilyen technikát vagy módszert, amely hasznára válhat. Tartózkodik a felszínestől, áthatol a bonyolulton, a probléma szívébe hatol, és a lényegre mutat.

A Jeet Kune Do minden gyakorlója számára más, a harci szellem totális művelése.

2004-ben a Bruce Lee Alapítvány úgy döntött, Jun Fan Jeet Kune Do-nak nevezik a stílust, hogy alapítójára emlékezzenek ezzel. („Jun Fan” Lee kínai neve volt).