Kés elleni védekezés: lefegyverzés általi halál

Az egyik kutatási területünk az, hogy olyan aikido alapú technikákat és oktatási módszereket fejlesszünk ki, amelyek arra szolgálnak, hogy késes támadásra (tanto-dori) reagáljunk. A tanto-dori az aikido stílus szerves részét képezi már a stílus kezdeteitől fogva, ám azt is tegyük hozzá, hogy nem fektettek erre nagy hangsúlyt. Nem a késes támadás elleni védekezésre fókuszál a legtöbb aikidót gyakorló tanítvány. Nincs egyetlen egy olyan harci stílus sem, ami minden harci területen eléri a tökéletességet, ráadásul mindegyik stílusnak és mindegyik edzőteremnek megvannak azok a saját területei, amire specializálódik.

Elég nagy technikai kihívást jelentett a számunkra az, hogy hatékony aikido alapú védekező technikákat találjunk olyan realisztikus és kifinomult késes támadásokra, amelyek egyre inkább jellemzőek a mai modern nagyvárosi helyzetekhez. Fontosnak találjuk azt, hogy részletesen megvizsgáljuk ezt a harci területet. Annál is inkább, mert az a megtiszteltetés ért minket, hogy a világ egyik legjobb késharc oktatójától tanulhatunk.

Jeff Imada mestertől tanulunk, aki közvetlenül Guro (Sensei) Dan Inosanto-tól tanult több mint négy évtizeden át. Jeff széles látókörű mester, aki elég sok különböző harci stílust tanult, és aki nagy gyakorlati tudást szerzett a Filipínó harci stílusokban, melyekről azt érdemes tudni, hogy hatékony kés technikákat és dupla kezes fegyveres technikákat tartalmaz. Jeff olyan késes támadásokat és kés elleni védekezéseket mutatott nekünk, amik egyáltalán nem úgy néztek ki, mint amit már láthattunk a hagyományos aikido alapú késes edzéseken.

Ha valaki nem akarja elolvasni az egész cikket, az megnézheti ezeket a videófelvételeket. Az első felvételen azt láthatjátok, hogy mennyire pórul járok én, amikor egy aikido alapú késtámadás elleni védekezést akarok végrehajtani egy képzett késharcos ellen. Éles helyzetben már rég meghaltam volna.

Ne felejtsük el, hogy Jeff Imada legendás késharcos, tapasztalt harcművész mester, aki mintegy 45 évnyi harcművészeti tanulást tudhat magáénak. Valószínűleg egy átlagos késes támadó nem rendelkezik ilyen fejlett mozgáskultúrával, és technikai repertoárral, mint Jeff Imada. Vegyük figyelembe azt, hogy a kés egy halálos fegyver és egy avatott kézben, egy valós harci helyzetben akár másodpercek alatt is halálos sebesüléseket okoz.

Még nem találtam és nem is tanultam olyan hatékony aikido alapú tehcnikákat és oktatási módszereket, amik késes támadás ellen bevethetőek, amiket most megoszthatnék az olvasókkal. Ennek ellenére bizonyos általános elvet már megértettünk, amelyek értékes tudáselemeket adhatnak a gyakorlóknak a tanto-dori gyakorlásban az edzőteremben, és ezek az alapelvek lehet, hogy megmentik majd egyszer valakinek az életét, aki valódi késes támadóval szembesül.

Néhány gondolat a hagyományos aikido kés elleni védekező technikákról.

A hagyományos aikido kés elleni védekező technikák és lefegyverzések egy sajátos történelmi kontextusban erednek. Az Aikido stílust oktató mesterek régen olyan technikákat fejlesztettek ki és oktattak a tanítványoknak, amelyeket nagyon jól lehetett használni akkor, amikor a szamurájt elküldték háborúba, és páncélt öltött, és az ellenfele egy tantóval át akarta döfni a páncélját. Általában a támadó egyetlen döfést, vagy vágást hajtott végre a három támadási vonal egyikén. A támadó vagy shomenuchi vágást, vagy yokomenuchi vágást, vagy döfést hajtott végre. Egy ilyen egyszerű támadás után a védekező általában arra törekedett, hogy elmozduljon a támadási vonaltól, és a támadó végtagját elkapja és rögzítse, amit vagy lefegyverzésre, vagy dobásra használ fel. Ilyenek a kotegaeshi vagy a gokyo.

Mi hiszünk abban, hogy ezek a gyakorlatok hasznosak és értékesek. Megtanítják az embernek azt, hogy miként időzítsen, milyen benyitási szögek vannak, és hogy kifejlesszen magában egy olyan képességet, hogy a támadó mozdulatot lekövesse és finoman átalakítsa egy sor hasznos technikává. Ezek a technikák fejlesztik a puszta kezes mozdulatainkat. Ugyanakkor nem lehetünk naívak, és ne várjuk el azt, hogy a mai késsel támadó emberek a hagyományos három támadási vonalat alkalmazzák, amit a japán szamurájok használtak. Ha csak ennek a három hagyományos késes támadásnak a védekezését tanuljuk meg, akkor nagyon súlyos sebesüléseket és csalódásokat fogunk megélni, akár képzett, akár képzetlen késes támadóval van dolgunk.

Itt olvashattok négy alapelvet, amelyeknek a segítségével mélyebb megértésre juthatunk a rövid pengéjű fémfegyverek természetét illetőleg:

1. A menekülés a legjobb lehetőség

A kés ellen nagyon nehéz védekezni. A kés ugyanis sokszor igen apró fegyver, amit gyorsan mozgathat a támadó, sokszor igen nehéz meglátni azt, hogy a támadó kezében kés van. Azok, akiknek valódi tapasztalatuk van a késharcot illetőleg, mindig elmondják azt, hogy a késes támadás nagyon veszélyes, és hogy szinte lehetetlen elvárni azt, hogy az embert ne vágják meg valahol, amikor valódi késes támadás ellen védekezik.

Fontos belátnunk azt, hogy az aikido stílusban nagyon erősen kontrolláltak a késes támadások és a védekezések. Ezeknek a támadásoknak és védekezéseknek az aikido stílus megtanulása során és az aikidokák mozgásának a fejlesztésében van fontos szerepe. De senki se higgye el azt, hogy csak azért, mert megtanult néhány aikido lefegyverzést, akkor már azonnal bármilyen késes támadást képes lesz kivédeni egy valódi támadási helyzetben. Ha késsel támad meg valaki, és lehetőséged van arra, hogy elfuss, akkor fuss el, mert ez a legjobb módszer a túlélésre.

2. Soha se erőltessed a lefegyverzést, mert az életedbe kerülhet

Amikor a késes támadás ellen védekezel, akkor ne a lefegyverzésre fókuszálj. A lefegyverzések nagyon magas sérülési kockázati besorolásúak, és ezért ne ez legyen az ember fő célja. Inkább arra törekedjél, hogy elszigeteld a kést a létfontosságú szervektől, és hogy átvedd a kezdeményezést a támadódtól, életfontosságú pontokon üsd meg őt puszta kézzel (atemi), vagy pedig azt kell elérned ilyenkor, hogy kibillentsed a késes támadót az egyensúlyából (kuzusi). Csak akkor kíséreld meg a lefegyverzést, amikor az alkalom felkínálja magát, a késes támadás közbeni harc során, a folyamat közben.

Jeff Imada azt a tanácsot adta nekünk, hogy „Ne kergessünk egy olyan dolgot, ami nincs ott.”


Josh csak az után kerül lefegyverzési pozícióba, miután kétszer elhárított a kezével egy-egy késes támadást.

3. Ne a fegyverre koncentrálj

Nagyon gyakori hiba az, amikor az embert késsel megtámadják, hogy a félelem elveszi az eszét, és csak a késre koncentrál. Hirtelen támadás esetén egyébként is beszűkül az ember tudata, és csőlátása lesz. Ha pedig az ember kizárólag a fegyverre fókuszál, akkor elveszíti szem elől a többi támadási lehetőséget, mint amilyen a puszta kezes ütés, rúgás vagy a birkózó fogás.

Aki elér egy magasabb szintet az aikidoban, az már gyakorolhatja a tachi-dori-t is. Ez azt jelenti, hogy kard ellen védekezik, és a kardot akarja elvenni az ellenfelétől. Ezekből a gyakorlatokból tudjuk azt, hogy ha csak a pengére figyelünk, akkor elveszíthetjük az időzítésünket és rosszul pozicionálhatjuk magunkat.

Kés elleni támadásnál ezek a hibák még veszélyesebbek lehetnek, mert a kés egy kezes fegyver, míg a japán kardot általában két kézzel használják. Ha a támadó egyik kezében kés van, akkor a másik keze szabad. A szabad kezével megtámadhat bennünket, vagy védekezhet ellenünk, vagy pedig aktívan lekötheti a védekező reakcióinkat.

Nagyon fontos az, hogy észrevegyük azt, amikor valaki késsel támad ellenünk, ne csak a késre figyeljünk, hanem az egész testére. Ez a tanítás egy paradigmaváltást okozott a számomra.

Amikor Josh mindkét keze a késre fókuszál, Jeff arra használja a szabad kezét, hogy egy ikkyo stílusú kontrollt vessen be, ami lehetetlenné teszi Josh lefegyverzési kísérletét.

4. Számíts arra, hogy olyan irányokból is jöhet a támadás, ami nem szabályos

Ha valaki csak néhány támadás ellen tud védekezni, az nem elég.
Ha valaki csak az alapvető három támadást ismeri (fejre induló vágás, 45 fokos szögben érkező támadás és egyenes döfés) és csak ezek ellen tud védekezni, akkor az az ember nagyon védtelen lesz egy olyan támadóval szemben, aki soha sem tanult küzdősportot, és lehet, hogy dühében össze-vissza hadonászik a késsel. De ennek az ellentéte is nagyon veszélyes. Képzeljük el azt, hogy egy olyan ember támad meg minket, aki több mint 12 irányból tud támadni.

Szeretnénk azt, ha megoszthatnánk a harci tapasztalatainkat más stílusok követőivel is, ezért a kutatási nyersanyagainkat mindenki számára elérhetővé tettük a „The Lab” nevű helyen, ami az Ikazuchi.TV nevű honlap egyik szekcióját képezi. Az egyik ilyen forrásanyag egy olyan videófelvétel, amit Jeff Imadával vettünk fel. Jeff Imada mester olyan kés elleni lefegyverzéseket mutat be nekünk, amiket a kali stílusokból tanult.

Szeretnénk legmélyebb tiszteletünket és hálánkat kifejezni Jeff Imada mesternek és az Inosanto Akadémiának amiért nyitottak voltak az irányunkban, és őszinte barátsággal fogadtak bennünket.

Csoportkép, Jeff Imada, Ikazuchi Dojo

Forrás: http://ikazuchi.com/2016/09/05/death-by-disarm/
Fordította: Zelnik Dávid