Híres eskrima stílusok, amelyeket a Fülöp-szigeteken gyakorolnak

(ezek vagy családi stílusok, vagy családi eredetű nyilvános stílusok)

Doce Pares Eskrima – Eredetileg 12 stílusból állt és 1932-ben Originally a Saavedra és a Canete családok alapították. Jelenleg több Doce Pares iskola is létezik, mindegyiket a Canete család valamelyik tagja vezeti.

Eskrido – Ezt a stílust Ciriaco “Cacoy” Canete alapította, aki az utolsó élő tagja és legmagasabb szintű mestere a Doce Pares iskolának.

San Miguel Eskrima – As one of the founders (together with the famous Doring and Ensong Saavedra) of the Labangon Fencing Club in 1920 and later the Doce Pares Club in 1932, Filemon “Momoy” Canete alapította ezt a kardvívó iskolát. Eredetileg Labangon Vívóklubnak nevezték, 1920-ban, melyet a hires Doring és Ensong Saavedrával alapítotték, és csak később nevezték át Doce Pares iskolának. Filemon “Momoy” Canete azért indított saját iskolát, mert nézeteltérések adódtak a különböző, a Doce Pares-ben oktatott stílusokat követő tanítványok között. Ezért megalapította a San Miguel Eskrima iskolát, hogy ezzel továbbvigye azt a személyes meggyőződésen alapuló legjobb oktatási rendszert és küzdőstílust, amitől a Doce Pares iskolában (szerinte) letértek.

Balintawak Eskrima – Ezt az eskrima iskolát 1952-ben alapította Venancio “Anciong” Bacon mután belső vita támadt a Doce Pares klub eredeti alapítói között. Ez az új iskola a Balintawak utcában nyílt meg, és innen kapta ez az új stílus a nevét.

Villasin Balintawak – Ezt a stílust Atty. Jose Villasin alapította, Bacon egyik legrégebbi tanítványa.

International Balintawak – Ezt a stílust Bobby Taboada alapította, Bacon egyik vezető tanítványa.

Liborio Heyrosa Eskrima De Cuerdas – Ezt a stílust Liborio “Tiboring” Heyrosa, alapította, aki Anciong Bacon és “Ingko Nene” Rosales mesterek tanítványa volt.

Nickel Stick Eskrima – Ezt a stílust Nick Elizar alapította, aki Anciong Bacon és más vezető Balintawak instruktorok tanítványa volt.

Tabimina Balintawak – Bob Silver Tabimina ezt az eskrima iskolát. Ő volt Anciong Bacon egyik legutolsó tanítványa, és a Bacon stílus örököse, amit ő személyesen továbbfejlesztett az alatt az időszak alatt, amíg haláláig börtönbüntetését töltötte.

Black Eagle Eskrima – Carlos Navarro alapította ezt a stílust, aki a II-ik Világháborúban gerillaként harcolt a fülöp Szigetek felszabadításáért. Ezt a rendszert több cebu-szigeti eskrima rendszer alapján hozta létre, mint például a nagyapja által oktatott Eskrima de Llave stílus, és az édesapja által Eskrima de Avinico rendszerek alapján.

Tres Personas Eskrima de Combate Super Kuwentada System – Az idősebb Maj Timoteo “Timor” Maranga alapította ezt a stílust, aki gerilla volt a II-ik Világháborúban, és a legendás Bolo zászlóaljban harcolt. Ezt a rendszert jelenleg Eskrima Maranga System néven ismerik. Jellemző erre a stílusra, hogy villámgyors csapások után lefegyverzik az ellenfelüket.

A Combate Eskrima Maranga (CEM) rendszert az alapító mester fia Rodrigo Maranga vezeti.

Modern Arnis – Ezt az iskolát Remy Presas alapította, aminek gyökerei a Presas családi stílus és a Balintawak eskrima rendszerbe nyúlnak vissza. Forradalminak számított ez az eskrima iskola a megalapítása idejében (azóta már több stílus is átvette az oktatási rendszerét) mert az eskrima oktatását megkönnyítette az új tanítványok számára. A hagyományos eskrima iskoláknak gyakran igen fájdalmas volt az oktatása, és ez elijesztette az utánpótlást. Ennek az iskolának köszönhető részben, hogy az eskrima nem halt ki a 20-ik században a Fülöp Szigeteken.

Modern Arnis Mano-Mano Filipino Martial Arts – Punong Lakan Pet Nicolas alapította ezt a stílust, aki a Modern Sinawali rendszer és a Pang Oran (Arnis Kick Boxing) rendszer alapító atyja volt.

Kombatan –Ernesto Presas, Remy Presas fívére alapította ezt az iskolát.

Hinigaran Arnis de Mano – Roberto Presas alapította ezt az iskolát, aki Remy és Ernie Presas legfiatalabb testvére volt.

Arnis Cruzada – Ezt a rendszert Jeremias de la Cruz alapította a saját családi rendszere, “Pampanga” és a Modern Arnis alapján. De la Cruz jelenleg a legmagasabb szintű nagymestere a Modern Arnis rendszernek, Rodel Dagooc-cal együtt.

Dagooc Style – Rodel Dagooc alapította ezt a szisztémát, mely szintén a Modern Arnis-ban gyökerezik. Dagooc is a jelenlegi legmagasabb nagymestere a Modern Arnis rendszernek, De la Cruz-zal egyetemben. Dagooc saját maga gyártja a botjait és ezek nagyon keresett botoknak számítanak világszerte az eskrima gyakorlók körében.

Otsotiros Baston Arnis System – Pepito Robas alapította ezt az iskolát, ő volt, Remy Presas legfontosabb instruktora és helyettese.

Abaniko Tres Puntas –Ezt a rendszert Mateo D. Estolloso állította össze Antique városában az 1930-as években. Ő ezt a rendszert Rene Tongson-tól kapta örökségül, aki a legmeghatározóbb mestere volt a Modern Arnis iskola első gyakorlóinak.

Amara Arkanis – Ezt a rendszert Punong Mataw Guro Louelle Lledo alapította.

A Lightning Scientific Arnis (LSAI) – Tercia Cerrada Cadenilla y Espada y Daga stílust Benjamin Luna Lema állította össze 1937-ben.

Eskrima Labaniego – Ezt az iskolát Bert Labaniego alapította, aki Ben Lema egyik vezető instruktora volt.

Cinco Teros – Ennek az iskolának a neve “öt földet”-jelent, ugyanis öt testtájat támad villámgyors egymásutánban. Ezt a stílust Vicente Sanchez állította össze azokből a rendszerekből, amit szülővárosában tanult, Pangasinan szigetén. Sanchez jelenleg a harmadik legmagasabb fokozatot elért nagymestere a Modern Arnis stílusban.

Kali Arnis International – Ezt a rendszert Vicente Sanchez állította össze úgy, hogy felhasználta a Modern Arnis és a Lightning Scientific Arnis stílusok technikáit.

Pekiti Tirsia Kali – Ezt a stílust Conrado Tortal tette nyitott, mindenki által tanulható rendszerré. Őutána Leo Tortal Gaje vette át a vezetést, mely eredetileg egy nemzetségi rendszer volt, aminek vezetését évszázadok óta a Tortal klán adta. A stílus neve azt jelenti, hogy “közelről felaprítani az ellenfelet”. Hírhedten veszélyesek ennek a stílusnak a mesterei a közelharcban és a késharcban, jóllehet az összes küzdőtávolságot oktatja, nem cask a közelharcot. Hatékonysága miatt az állam is felfigyelt erre a stílusra, és ez a Fülöp – szigeteken az egyik leginkább elismert késharc rendszer. A Fülöp-szigetek haditengerészetének a Recon zászlóaljának ez a hivatalos közelharc rendszere.

Dekiti Tirsia Siradas –Ez a rendszer is a Pekiti Tirsia rendszerrel áll rokonságban, melyet az idősebb Jerson “Nene” Tortal alapított, aki szintén a Tortal nemzetség tagja.

Kali De Leon – Ezt az iskolát Jun de Leon alapította az édesapja rendszere alapján, illetve sok más fülöp-szigeteki nagymestertől átvett technikák alapján.

Kali Ilustrisimo – Ezt a stílust Antonio “Tatang” Ilustrisimo alapította. Azért nagyon fontos, mert nagyon sok jelenlegi eskrima rendszernek ez a tulajdonképpeni őse.

Bakbakan International – Antonio Diego, Rey Galang és Christopher Ricketts alapították ezt a stílust. Mindhárman Tatang Ilustrisimo mester legközelebbi tanítványai voltak.

A Bahad Zu’Bu nevű iskolát – Epifanio “Yuli” Romo alapította, aki ezt egyrészt saját családi eskrima stílusából, másrészt a Kali Ilustrisimo rendszerből állította össze. Ő volt Tatang Ilustrisimo mester második legmagasabb szintre eljutott tanítványa.

Sayoc Kali Philippines – Miután évekig nagyon intenzíven öregbítette a Fülöp-szigetek harcművészetét az Egyesült Államokban, Baltazar “Bo” Sayoc nagymester visszatért a Fülöp –szigetekre és hazájában is elkezdte oktatni a Sayoc család stílusát.

De Campo Uno-Dos-Tres Orihinal Ezt a stílust (melynek jelentése: “ Az eredeti De Campo 1-2-3”) – Jose Caballero alapította.

Lameco Eskrima –Edgar Sulite alapította ezt a stílust. A stílus elnevezése egy spanyol rövidítés és a stílus által tanított három küzdőtávolságra utal. A Largo (Spanyolul hosszút, azaz nagy küzdőtávot jelent), a Medio (közepes küzdőtávolságot jelent) és a Corto (rövid küzdőtávolságot jelent) szavakból állította össze. Ez a stílus több eskrima rendszer elemeiből lett összeállítva. Leginkább két rendszer mozgása ismerhető fel benne, ezek pedig a De Campo 1-2-3 és a Kali Illustrisimo.

Dizon style Eskrima – Ezt a stílust az idősebb Felicisimo Dizon kezdte el nyilvánosan tanítani és a stílust jelenleg a fia, az ifjabb Felicisimo Dizon vezeti.

Doblete Rapelon – Jose Mena nagymester alapította ezt az iskolát.

Cabales Serrada Eskrima – Ezt a stílust Angel Cabales mester alapította.

Lapunti Arnis de Abanico – Ez a stílus eredetileg a Caburnay család rendszere volt, de ma már több országban is oktatják. Hatékony közelharcáról és lefegyverzéseiről hires ez a stílus.

Lao Lan – Ezt a rendszert Charlie Villanueva mester alapította.

Arnis De Cadena – Ezt a rendszert Johnny Chiuten alapította, aki egy olyan kínai család tagja, akik már évszázadok óta a Fülöp-szigeteken éltek. Johnny Chiuten már eleve egy kínai harcművészeti stílus nagymestere volt, amikor elkezdte az escrimát gyakorolni, és a saját stílusában is felfedezhető elég sok kínai harci elem.

Tapado – Ez egy olyan stílus, ami abban különbözik a többi eskrima stílusoktól, hogy a hosszú botos küzdelmet tanítja. Romeo “Nono” Mamar alapította ezt a stílust. (120 centiméter hosszú botokkal tanulnak meg küzdeni).

Arkado Arnis –Vhir Tubera mester alapította ezt a stílust.

Paclibar Bicol Arnis (Sais Tiradas System) – Jaime Paclibar alapította ezt az eskrima iskolát.

Picate Style Espada y Daga –Florendo Picate nagymester alapította ezt az iskolát.

Mirarada Eskrima Academy –Art Miraflor nagymester alapította ezt az iskolát 1968-ban, Stockton-ban, Kalifornia álamban. Stockton városába nagyon sok filippínó család költözött át a II. Világháború előtt a Hawaii szigetekről. Itt létesült a legelső amerikai eskrima iskola

Moro-moro Orabes Heneral – Alejandro “Andy” Abrian mester alapította ezt a stílust.

Rapido Realismo Kali – Henry Espera alapította ezt az iskolát, melynek stílusát három rendszerből hozta létre. Ezek a Kali Ilustrisimo, Abrian’s Orabes Heneral Eskrima és az Automatic Arnis stílusok.

Garimot Arnis – Ezt a stílust Gat Puno Abon “Garimot” Baet vezeti.

Siete Pares Eskrima – Ezt az iskolát Sozing Labor and Bert Labitan vezetik jelenleg.

Koridas – Mixed Martial Arts –Pedro “Toldong” Hernando alapította ezt az összetett harcművészeti rendszert, ami sokféle harci stílusból állította össze a technikáit.

Arnis Baculud – Ez a stílus eredetileg a Samia család stílusa volt, akik Bacolor városából származnak, Pampanga szigetén. Ez a stílus nagy figyelmet szentel arra, hogy a tanítványok pontosan találják el a célpontokat, hatékonyan használják az arnis technikákat és hogy rövid idő alatt elérjék a mesteri fokot. Az Arnis Baculud rendszert jelenleg Dr. Elizar C. Samia PhD vezeti.

WEDO Combat Arnis –Jesus Pallorina nagymester alapította ezt a stílust.

ARMADO FMA DEFTAC [ ARNIS MANO MANO DUMOG FILIPINO MARTIAL ARTS DEFENSIVE TACTICS ] Ezt a stílust Melchor William Amosco mester alapította. Azt hirdeti erről a rendszerről, hogy ez az eskrima harcművészeten belül létező művészet.

Nemzetközi rendszerek

Lacoste-Inosanto Kali – Ezt a stílust Dan Inosanto fejlesztette ki sok más eskrima stílusból. Dan Inosanto nem tartja ezt a saját jogán önálló rendszernek, hanem ez sok már eleve létrejött eskrima rendszerek ötvözetéből let összeállítva. Johny LaCoste mester és sok más mester tanításai alapján, akiket feljebb ismertettünk.

Villabrille-Largusa Kali –Ezt az eskrima iskolát Floro Villarbille mester és Ben Largusa mesterek alapították.

Bahala Na Giron Arnis Eskrima – Ezt a stílust Leo M. Giron mester alapította. Jelenleg Tony Somera nagymester vezeti Stocktonban, Kaliforniában. A stílus neve azt jelenti: “Jöjjön, ami csak jönni akar, elbánok vele”.

Inayan Eskrima – Ezt a stílust Suro Mike Inay állította össze több más eskrima stílusból.

Sudlud Eskrima –Népszerű Eskrima stílus, amit Ray Terry állított össze.

Kali Sikaran – Jeff Espinous és Johan Skålberg alapították ezt a stílust, mindketten híresek arról, hogy a Fülöp – szigetek harcművészetét népszerűsítik európában. Ez a stílus gyorsan elterjedt Európában, több országban vannak klubjai.

Kali Majapahit – Guro Fred Evrard alapította ezt az eskrima stílust. Ez a harcművészeti rendszer a következő harci rendszerekre alapozódik: Kali Sikaran, Inayan Eskrima, Pencak Silat és Hakka Kuntao.

Vee Arnis Jitsu –Florendo “Professor Vee” Visitacion mester alapította ezt a stílust.

Arnis De Leon – Anding De Leon alapította ezt a stílust, ami a Modern Arnis-on alapszik.

Natural Spirit International –Kelly Worden alapította ezt az iskolát ami a Modern Arnis rendszerre épül.

Rapid Arnis –Pat O’Malley és John Harvey alapította ezt az iskolát 1993-ban, akiket Európában vezető tekintélyeknek tartottak az FMA terén. Ez egy gyors, agresszív rendszer, ami sok egyéb rendszerre alapul

Latigo y Daga –Tom Meadows alapította ezt a stílust, aminek fő célja, hogy az ember megtanuljon küzdeni ostorral és tőrrel.

Dog Brothers – Ez egy olyan csoportnak az eskrima stílusa, akik arról híresek, hogy full-contact botvívó párbajokat rendeznek szinte minimális sérülésvédő ruha viselésével.

Latosa Eskrima –Rene Latosa nagymester alapította ezt a rendszert, amit a Wing Tsun mellett tanított az IWTO iskolákban világszerte.

Sayoc Kali –Baltazar “Bo” Sayoc nagymester alaptíotta ezt az iskolát. Ez a rendszer azt vallja, hogy “mindig legyen nálunk kés, lehetőleg több és közelharcban mindenhol használjunk kést.”, Ezt a családi rendszert jelenleg Pamana Tuhon Christopher Sayoc vezeti.

Senkotiros – Max M. Pallen nagymester alapította ezt a stílust, aki a rendszer alapjait a nagyapjától tanulta. A Senkotiros stílus a Bicol régióból származik, ami Luzon szigetén van a Fülöp-szigeteken.

Arnis TAPADO – Ezt a rendszert jelenleg Ruben Tansingco stílusvezető nagymester vezeti aki az azóta elhunyt Julio Quirino nagymester tanítványa és instruktora volt. Ez a rendszer a Visaya provinciában alakult ki, amit Julio Quirino és családja tökéletesített. A Fülöp-szigetek japán megszállása alatt gerillaháborút folytattak a helyiek Visaya tartományban is, és ebben Julio Quirino és családja is részt vett. Ennek a halálos közelharc rendszernek köszönhették, hogy a dzsungelben legyőzték a japán őrjáratokat és megvédték falujukat a japán katonai terrortól. Az Arnis TAPADO-PHILTAMA rendszer a többi rendszertől nagyban különbözik viszonylagos egyszerűsége miatt. Csak 14 ütést tanítanak, de ezeket az ütéseket a rendszer követői képesek hihetetlen erővel kivitelezni. A rendszer filozófiája abban áll, hogy egy harci konfliktusban arra törekedjen a harcos, hogy az első csapása halálos legyen, vagy legalábbis döntse le a lábáról az ellenfelét. Nem csoda, hogy olyan hatékonyan fel tudták venni a harcot a japán csapatokkal szemben, akik számbeli és haditechnikai fölényben is voltak velük szemben.

A Pananandata-Marinas rendszert Punong Guro Amante P. Marinas PhD alapította és tette nyilvános rendszerré. Eredetileg ez a rendszer a saját családja által öröklődött évszázadok óta, neki is a nagyapja és a nagybátyjai tanították

A Tactical Combat Escrima – TCE rendszert Walter Schmidt mester alapította 1992-ben. Az a cél vezette, hogy a klasszikus fülöp –szigeteki harci stílusokat modern önvédelmi rendszerré kovácsolja. Ezt a stílust a TAC (Tactical Combat Weapons, azaz taktikai harci fegyverek) rendszeren belül oktatják, mint ami a Tactical Combat Systems (taktikai harci rendszerek) önvédelmi rendszer része.

Az Arnis Baraw System – nevű iskolát Rafael Moreno alapította. Ez egy eklektikus rendszer, hiszen Rafael Moreno sok harcművészeti rendszert tanult, és mindenhonnan átvett hatékony elemeket. A rendszer késtechnikái a Sayoc system-ből származnak, A végtagkulcsolások és földrevitelek a Kuntao rendszerből, az imádkozó sáska stíliusból és a tai chi stílusból származnak. A földharc technikákat az orosz Voin rendszerből (amit Sergey Tyschenko mestertől tanult) és az indonéz pentjak silat stílusból vett át (Williem de Thouars mestertől tanult személyesen).

Kuntaw Kali Kruzada – Alfredo Rico Acosta mester alapította ezt az iskolát, és ezzel is azt a küzdelmi rendszert szeretné továbbadni, amit ő A Fülöp-szigeteken tanult különböző mesterektől.

Kuntaw Lima Lima – Carlito Lanada mester alapította ezt a rendszert.

Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Eskrima
Fordította: Zelnik Dávid