Guro Dan Inosanto mesterei: Floro Villabrille

“Mielőtt kihívtak párbajra, elmentem egy hegyre magányosan. Úgy tettem, mintha ott lenne az ellenfelem.
Elképzeltem, mintha megtámadtak volna, és elképzeltem, hogy valóban harcolok. Ezt egészen addig ismételtem, amíg szellemileg fel nem készültem arra, hogy ölni tudjak.

Éreztem, hogy nem veszíthetek!” – Floro Villabrille

Floro Villabrille mester neve az, amit az összes Fülöp szigetekről származó vívóstílus gyakorlói tisztelettel vesznek a szájukra. Rengeteg escrima és kali botvívó versenyben vett részt a Fülöp szigeteken és a Hawaii szigeteken is, de még egyszer sem tudta senki sem legyőzni.

Ezeken a versenyeken annak idején védőfelszerelés nélkül vettek részt a versenyzők. Mivel full contact versenyek voltak, ezért gyakran halállal végződtek, vagy olyan sérülésekkel értek véget, aminek során a versenyző az egész életén keresztül tartó mozgási sérülést szerzett.

“Nagyon jó harcosnak számítok, de Floro Villabrille sokkal jobb, mint én. De az is igaz, hogy ő mindenkinél sokkal jobb. Floro bárkit legyőz már a bátorságával és a furfangosságával is.” – Dan Inosanto

Kaui szigetén, hogy találkoztunk Villabrille mesterrel. Ez 1977 decemberében történt. Ekkor beszélt Villabrille először nyilvánosan arról, hogy milyen edzési utat járt be. Így mesélt az összecsapásairól:

“Mielőtt kihívtak párbajra, elmentem egy hegyre magányosan. Úgy tettem, mintha ott lenne az ellenfelem.

Elképzeltem, mintha megtámadtak volna, és elképzeltem, hogy valóban harcolok.

Ezt egészen addig ismételtem, amíg szellemileg fel nem készültem arra, hogy ölni tudjak.

Éreztem, hogy nem veszíthetek.

Amikor bementem a ringbe, akkor már tudtam, hogy nem tudok veszíteni, mert már le van győzve az ellenfelem.

Aznap reggel így imádkoztam:

Meg akarom tenni,
mert meg kell tennem,
meg kell tennem.

Elkezdtem körbe-körbe sétálni és közben a feladatra koncentrálni. És végül mindig győztem.”

Mivel kialakult róla az a képzet, hogy ő legyőzhetetlen, néhányan elhitték róla azt, hogy varázsereje van, valami mágikus védelem van rajta, valamilyen anting-anting, ami miatt természetvédelmi ereje van ennek az embernek.

Floro Villabrille

Floro Villabrille 14 évesen kezdte el a kali edzést. Keresztül kasul beutazta a Fülöp szigeteket, hogy megtanulja a botvívást, és nagyon sokféle harcostól tanult. – Folytatjuk – 11mester