Guro Dan Inosanto mesterei: Ben Largusa

Szeretném egy sorozatban bemutatni a Guro Dan Inosanto Mestereit, hogy tudjuk, az Inosanto Kali – a világ egyik legelismertebb Kali, Eskrima, Arnis rendszere, hogyan, miből fejlődött ki, milyen technikai és szellemi utakat, mestereket követett. – 11Mester –

ben-largusa

“Ben Largusa az ügyessége és a tudása miatt számít elismert mesternek, és a mozgásáról szólva csak annyit mondhatok, hogy senki sem tudja őt harc közben megérinteni.” – Guro Dan Inosanto nyilatkozta mesteréről

Ben Largusa az 1950-es években Kauai szigetén, a Hawaii szigeteken hat éven keresztül tanult Floro Villabrille mestertől. Villabrille mester azóta is Hawaii-on él, mégis az ő nevét emlegetik a leggyakrabban Stocktonban a filippínó botvívó körökben.

Ben Largusa azóta is kapcsolatban áll Villabrille mesterrel és híven őrzi és adja tovább a tanításait. Ben Largusa is bevándorlók gyermeke, az apukája ültetvényeken dolgozó munkás volt, így érkezett Kauai-ra, de Ben mester másként viseli magát, mint a filippínó kétkezi munkások. Óvatosan megválogatja a szavait, élénken figyel a szemeivel, és a lehető legminimálisabb mozgással megy át egyik szobából a másikba.

Sok könyvet elolvasott és ezért nagyon jól ismeri a Fülöp szigetek történelmét. Amikor a Kali rendszerről beszél, akkor látszik rajta, hogy mind az elméletben, mind a gyakorlatban nagyon alaposan kiképezte magát.

Ben Largusa mester alapított egy saját iskolát San Francisco déli részén, és kialakított egy olyan oktatási módszert, amiben három év alatt lehet eljutni a legmagasabb fokozatra. Ha szorgalmas tanítványra akad, akkor abból az emberből három év után instruktor válhat. Villabrille mester áldását adta erre a vívóiskolára, és ez volt az első filippínó harcművészeti egyesület, amit hivatalosan bejegyeztek az Egyesült Államokban.