Guro Dan Inosanto mesterei: Ben Largusa – 2. rész

“Az embernek alázatosnak kell lennie, ha gyakorolni akarja a Kalit. Az ember először adjon, mielőtt kapni akar, főleg, ha edzésre adja a fejét. Másképp nem megy.”
– Ben Largusa

– Az Inosanto Nagymester mestereit bemutató sorozat második része Ben Largusa tanításat tartalmazza –

Largusa mester iskolájában a Kali edzés meditációval kezdődik, amit “Orascion”-nak hívnak, amit egyfajta imádság követ, ami semmilyen valláshoz sem köthető. Largusa azt állítja, hogy sem az imádság, sem a meditáció nem arra szolgál, hogy valamilyen vallás felé terelje a tanítványait.

“Megtanítom nekik az alapokat, és ők azt közlik az égiekkel, amit akarnak” -mondja Ben mester. “Ha a tanítványom történetesen keresztény, akkor a Mennyei Atyával kommunikál, ha pedig nem keresztény, akkor azzal beszél, amiben, vagy akiben hisz. Ez lehet egy természetfeletti lélek, vagy a fény lelke.

Az odaadás szellemiségét szeretném, ha átvennék a tanítványaim, és ezt gyakoroljuk a meditációban. Az embernek alázatosnak kell lennie, ha gyakorolni akarja a Kalit. Az ember először adjon, mielőtt kapni akar, főleg, ha edzésre adja a fejét. Másképp nem megy.”

Az Orascion után a kezdő tanítványok megtanulják a Kali rendszer 12 alapvető mozdulatát, úgy, hogy bot van mindkét kezükben.

Ezek után öt variációt, vagy stílust tanulnak meg, ami minden egyes mozdulatot kísérhet. Megtanulják a “Numerado”-t a közelharcra, aztán a “Literada”-t (másképp “Riterada”, vagy visszavonuló stílus) a nagyobb küzdőtávolságot igénylő harcra.

Megtanulják a “Sumbrada” stílust, ami olyan taktika, ami az ellentámadásra ellentámadással reagál, mégpedig igen gyors ritmusban. Ezek után következik a “Fraile” és a “Cabisedario”, ami az előző taktikák kombinációiból áll.

A tanítványok mindkét kezükben botot tartanak. Ezek a botok lehetnek henger alakúak, vagy lapos formájúak, hogy minél inkább egy kardra hasonlítsanak. Azért kellenek a lapos profilú botok, hogy emlékeztesse a tanítványokat arra, hogy a Kali rendszeren belül mind az éles, mind a tompa fegyvereket használhatja az ember, és a lapos bot egyik élét pengeként lehet használni a gyakorlás során.

Azért ad mindkét kezükbe botot, hogy ne csak a domináns kezük legyen ügyes. Ha valaki jobbkezes, akkor a bal kezét úgy tudja fejleszteni, hogy a jobb kezét követi a bal kezével, az erős oldal segítségével fejleszti a gyenge oldalt. Ha a tanítvány közel jut ahhoz, hogy mindkét kezét egyaránt ügyesen használja, akkor mindezeket a mozdulatokat rövid kezes fegyverrel, vagy puszta kézzel is meg fogja tudni csinálni. Tulajdonképpen az a cél, hogy a tanítványok eljussanak oda, hogy kétkezesek legyenek, mind a kezük, mind a fegyverek használatában.

ben-largusa-2