Guro Dan Inosanto mesterei: Angel Cabales

“Hamiskásan mosolyog és pislog, mert csípi a szemét a füst. Villámgyorsan kavarja a levegőben a botokat, amik szanaszét szabdalják a füstkarikákat, miközben Cabales teste olyan, akár a viharos tengeren hánykolódó hajó, amin keresztülcsapnak a hullámok.

Kitér a csapások elől és azonnal viszonttámad egy, két és három ellentámadó csapással. Néha megtévesztő csapással sújt, hirtelen más irányba csap, majd megint az eredeti irányba üt, és ahol nem ütközik ellenállásba, ott megismétli a csapást.” – Angel Cabales

Inosanto Mestereit bemutató sorozat (4) – Angel Cabales (1)

Mozgókép egy legendáról:
Fast Free Flow with Angel Cabales / Cabales Serrada Escrima

Ez a történet Alaszkában játszódik karácsonykor. A férfiak a halfeldolgozó és csomagoló üzemben dolgoznak az ünnepek alatt, dupla órabérért cserébe, mert szükségük van a pénzre. Cabales az egyik munkás az üzemben.

Kint szürke a letaposott hó az odahordott sártól. Mindent átitat a tengervíz és a halak szaga. Minden haltól bűzlik, a kikötői dokkok fa elemei, a halászcsónakok, a fémkampók és az emberek is. Az üzemben is hideg van, és itt a legerősebb a halszag. Minden munkanap ugyanolyan.

A munkások fásultak, ki vannak éhezve egy kis mókára. De ezek a fajta emberek szeretnek más kárára tréfálkozni. Kipécézték maguknak Cabalest a sor végéről, és körülállják. Cabales 150 centinél nem sokkal magasabb és körülbelül 50 kilós lehet, egy alacsony, szikár férfi. Ismerik őt a férfiak, tudják, hogy együtt lakik a többi filippínóval egy barakkban és elég könnyű kihozni a sodrából.

Egyszóval körülállják és elkezdik csúfolni. Először szellemes sértésekkel kezdik hergelni, de hamar felbukkannak a durva sértések is. Cabales morog valamit, amit alig értenek, de tovább hergelik a többiek. Cabales az egyik férfi felé mozdul, és a nála magasabb férfiak kezdik körülállni őket, akár a farkasok.

Cabales hirtelen kihátrál közülük és kimegy az ajtón, miközben a többiek harsányan röhögnek rajta. Bemegy a barakkba és előhúzza a kését. A barakk szobafőnöke egy sokat tapasztalt, idősebb filippínó munkás, odaszalad hozzá és elkezdi kérlelni:

“Kérlek, itt nem akarok késelést látni, kérlek, tedd el a kést!” Az szobafőnök tud a konfliktusról, ami már érlelődik egy ideje, és előbb utóbb ki fog törni. Ha Cabales megkéselne valakit, akkor azzal csak még nagyobb bajt hozna a többi filippínó munkás fejére. De Cabales nem rohan ki a késsel, hanem leszedi a kis fenyőfát az asztalról, amit a közelgő karácsonyra készítettek be, és a késével hamar legallyazza azt. Hamarosan egy hajlékony, elvékonyodó végű fenyőfa husángot tart a kezében.

Cabales kimegy a botjával és a többi férfi már kint vár rá. Már heten vannak, akik körülvették a filippínók barakkját. Hatan közülük nehéz uszadékfa hasábokkal vannak felfegyverezve.

Az első férfi Cabales felé sújt a botjával, Cabales hirtelen odébb lép és centikkel kerüli el a csapást, miközben a feléje csapó bot alatt ő is odasuhint a fenyőbottal. Mielőtt a Cabalesnél sokkal nagyobb férfi visszaránthatná a botját, Cabales már tarkón csapja őt. A férfi a hóra zuhan.

A többiek egyenként és párosával rárontanak Cabalesre, aki eltáncol a csapások elől és gyorsan lendíti a karját a bottal, az ellenfele ütései közötti szünetekben beviszi a gyors csapásait. Cabales minden egyes csapására eltörik valakinek a térde, vagy a könyöke, de olyan csapást is bevisz, ami az egyik támadója fejéről pattan le. Miután már néhányan a hóban és a sárban fekszenek, a többiek meghátrálnak Cabales elől és elkezdik kővel hajigálni őt. Cabales visszadobja a köveket rájuk, és ők hamarosan elfutnak.

Kettő férfit visznek kórházba, mert eltört az álkapcsuk és agyrázkódást kaptak. Az egyikük majdnem belehalt a sérülésébe. A hatóságok letartóztatják Cabalest és azzal fenyegetik, hogy gyilkossági kísérlet vádjával bírósági tárgyalás elé nézhet, ha valamelyik férfi belehal a sérülésébe. De szerencsére mindkét férfi túléli a sebesüléseit, és Cabalest Kaliforniába deportálják, nehogy még több bajt okozzon. Ez már régen történt. Ma, amikor ezt leírom Cabales 57 éves, és egyszerű szavakkal meséli el a történetet, ami egy a sok közül.

Szikár tartása és kerek arca, cserzett bőre nem sokat változott azóta, csak néhány foga hiányzik. Elég sok verekedésben vett részt.

Cigarettával a szájában és bottal a kezében félrevonul az egyik tanítványával és biccent neki, hogy kezdhetik a harcot. Hamiskásan mosolyog és pislog, mert csípi a szemét a füst. Villám gyorsan kavarja a levegőben a botokat, amik szanaszét szabdalják a füstkarikákat, miközben Cabales teste olyan, akár a viharos tengeren hánykolódó hajó, amin keresztülcsapnak a hullámok.

Cabales semmit sem beszélt meg előre a tanítványával. Kitér a csapások elől és azonnal viszonttámad egy, két és három ellentámadó csapással. Néha megtévesztő csapással sújt, hirtelen más irányba csap, majd megint az eredeti irányba üt, és ahol nem ütközik ellenállásba, ott megismétli a csapást. Ha kivédik az ütéseit, akkor máshol visz be találatot, és mindezt addig ismétli, amíg le nem győzi az ellenfelét, de mindezt olyan gyors, ostorcsapás szerű mozdulatokkal, hogy a gyakorlatlan szem ebből szinte csak elmosódó, lágy hullámzó mozgást lát, meg azt, hogy két férfi kering egymás körül, és mindezt a botok kopogásának hangos staccato ritmusa kíséri.