FMA lépésgyakorlatok, lábmunka

A hatékony védekezésről és támadásról elsősorban különféle technikai elemek (ütések, rúgások, lefegyverzések stb.) jutnak az ember eszébe. Azonban a legtöbb FMA (Filipino Martial Arts) iskolában a kezdő eskrimadorok által elsajátítandó első gyakorlat a helyes LÉPÉS. A lépések irányát többnyire az ún. férfi és női háromszög iránya és határai szabják meg.

A két egyforma nagyságú egyenlő oldalú háromszögnek mint jelképnek is fontos szerepet tulajdonítanak. Az egyik magyarázat szerint a két háromszög a nő és a férfi ősi szimbóluma. A V alak a termékenységet, méhet szimbolizálja, míg ennek az ellentéte, a fordított V a pengét, a férfiasságot, és a harcot. A jelképrendszerét tekintve a két egymásba olvadó háromszög kifejezheti Isten és az ember viszonyát is. A lefelé mutató isteni háromszög az, ami lehajol és magába foglalja, felemeli a felfelé mutató háromszöget.

A női háromszög (angol megfelelője: female triangle) a legtöbb ember számára ismerős és megszokott lépésforma, amely számos esetben bizonyul hatékonynak. A megfelelő oldalon történő előre irányuló de mégis oldalra történő mozgással kivédhető a közvetlen támadás; sikeresen eltávolodhatunk az ellenfél szemközti kezétől és a háta mögé kerülhetünk.

A férfi háromszög (angol megfelelője: male triangle) eltérő jellegzetességekkel bír. Az ellenfél egyensúlyának és energiájának megtörésére ad lehetőséget oly módon, hogy kettévágja, megfelezi annak alapvonalát. És mint azt matematikai tanulmányainkból is tudjuk már, két pont között a legrövidebb út az egyenes azaz a férfi háromszög előre mutató csúcsa felé haladva a középvonalon könnyedén támadhatóak létfontosságú célpontok.

A harcművészeti edzések során a helyes lépések begyakorlására szolgálnak továbbá a földre festett, „X”-et formáló vonalak (vagy egymásra helyezett botok), amelyek mentén egyaránt követhető a férfi és a női háromszögek iránya. Népszerű stratégia továbbá az ún. „8 irány”, amelyet az „X”-be helyezett „+” vonalak elhelyezésével alkothatunk meg. A vonalak mentén, meghatározott koreográfia szerint haladva számtalan védekezésre és támadásra alkalmas stratégia dolgozható ki. Ezek mindegyike sajátos logikát követ és begyakorlásuk komoly edzésmunka eredménye.

A helyesen kivitelezett lábmunka legfontosabb célja a pozicionálás. A cél lehet akár a támadó gyenge ponjának elérése akár sajátunk hatékony védelme. A megfelelő terv vagy stratégia kiválasztásához és kivitelezéséhez azonban tisztában kell lenni saját erősségeinkkel és gyengeségeinkkel.