Eskrima stílusok: Modern Arnis

Grand Master Remy Amador Presas (1936-2001)
Grand Master Remy Amador Presas
(1936-2001)

Fő célja: botharc, puszta kezes harc
Származási hely: Fülöp-szigetek, Dél-Kelet Ázsia
A rendszer alapítója és a stílus vezető mestere: Remy Presas
A rendszer alapjául szolgáló harci rendszerek: Eskrima, Cselgáncs, Karate

Remy Presas alakította ki ezt az önvédelmi rendszert a Filipínó harcművészetből. Célja az volt, hogy olyan sérülésmentes módszeren keresztül tanítsa a rendszert, hogy ne ijessze el a tanítványokat és hogy egy modern és hatékony önvédelmi rendszert fejlesszen a régi Arnis stílusokból, amelyen keresztül ha változások árán is, de a régi arnis rendszerek mégis csak továbbélnek, és új követőkre találnak.

A “Modern Arnis” elnevezés, amivel a rendszert ma is hívják Remy Presas öccsétől,Ernesto Presas-tól származik, aki meg akarta különböztetni ezt a rendszert a saját maga által kidolgozott eskrima rendszertől, amit Ernesto Presas 1999-ben Kombatannak keresztelt el.

Alapvetően mind a Modern Arnis rendszer, mind a Kombatan rendszer a Presas család hagyományos boló stílusából (hagyományos, levél alakú filippínó bozótkés, mely gyilkolásra is alkalmas) és a Balintawak Eskrima botharc rendszeréből származik, de mind Remy Presas, mind Ernesto Presas beültetett a rendszerébe egyéb filippínó és japán harci rendszerből különböző elemeket.

Az Arnis (amit eskrimának és kalinak is hívnak), 2009 óta A Fülöp -szigetek nemzeti sportjának számít, miután Gloria Macapagal-Arroyo aláírta az erre vonatkozó 9850-edik számú törvényt a manilai parlamentben. A vonatkozó törvény célja az, hogy elősegítse a Fülöp-szigetek harcművészetének fennmaradását, és hogy biztosítsa a tanítványok utánpótlását. Ugyanis a filippínók körében is elterjedt a taekwondo, a karate és a cselgáncs, és sokan attól félnek, hogy az arnis/eskrima/kali rendszerek hamarosan tanítványok híján ki fog halni. A törvény lehetővé teszi az Oktatási Minisztérium számára azt, hogy megszervezze és támogassa azt, hogy sportként oktassák az arnist/eskrimát/kalit a Fülöp-szigetek közoktatási rendszerében a testnevelésen belül.

Az arnis/eskrima/kali elsődlegesen támogatott sporttá lépett elő és így is mutatkozott be a Palarong Pambansa (Nemzeti Játékok) országos sportrendezvényén 2010-ben.

Forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/Modern_Arnis
Fordította: Zelnik Dávid