Eskrima stílusok: Balintawak Eskrima

A képen látható az eredeti Balintawak klub négy tagja, balról jobbra: Atty. Jose Villasin, Johnny Chiuten, az alapító Venancio Bacon, és Teofelo Velez.
A képen látható az eredeti Balintawak klub négy tagja, balról jobbra: Atty. Jose Villasin, Johnny Chiuten, az alapító Venancio Bacon, és Teofelo Velez.

A rendszer kialakítói voltak: Venancio “Anciong” Bacon, Teodoro Buot és Timoteo Maranga

Híres Balintawak stílusú eskrimadorok: Atty Jose Villasin, Bobby Tabimina, Teofilo Velez Ben Marapao és Bobby Taboada.

Balintawak Eskrimának, vagy Balintawak Arnis-nak nevezik azt a Fülöp-szigetekről származó harci rendszert, amit Venancio Bacon fejlesztett ki 1950-ben azért, hogy erősítse az arnis stílus harci jellegét. Fő célja az volt, hogy a stílus közelharc jellegét erősítse, mert szerinte a többi eskrima stílus ezt a fontos harci módot elhanyagolta. A stílus az első edzőterem utcájának nevéből származik.

A stílus története

1932-ben megalakult a Doce Pares Club, amit Lorenzo Saavedra vezetett. Ezt az iskolát hárman alapították a Saavedra testvérek közül és kilnecen a Canete család tagjai közül. Venancio Bacon egyike volt a legelső tagoknak, de később eltávozott a klubból azért, mert szerinte ez a stílus nem volt elég hatékony.

1952-ben Delfin Lopezzel, Timoteo Marangával és másokkal Bacon egy új stílust alapított amit így hívtak: Balintawak Street Self-Defense Club, azaz: Balintawak utcai önvédelmi klub. Bacon mester egyik tanítványának volt egy órásboltja, és ennek a boltnak a hátsó udvarában kezdtek el edzéseket tartani. Az órásblt a Colon utcából nyíló kis utcában volt, amit Balintawaknak hívtak és ezért erről nevezték el a klubot is.

Az 1950-es és 1960-as években sok párbajt vívtak a különböző iskolákból származó eskrimadorok, ami ellentétekhez és egy hosszú, elmérgesedett konfliktushoz vezetett. A két legnagyobb ellenséges csoport a Doce Pares és a Balintawak iskolák egyes tagjai voltak Súlyos sérülésekhez és több esetben halálos sérülésekbe torkolltak ezek a véres párbajok. Ezek közül a legtöbbet normális körülmények között vívták, míg néhány párbaj valójában az alvilági leszámolások forgatókönyvére hasonlított inkább, melyre nehéz lenne párbajként gondolni. Vincente “Inting” Carin a Doce Pares iskola oktatója volt, eki egyik alkalommal amikor hazafelé tartott egyszer csak több támadó rohant egyszerre. Azért, hogy mentse az életét, olyan rögtönzésekhez folyamodott, amivel alkalmazkodni tudott a Balintawak stílusú közelharchoz, és eközben halálos sebeket ejtett a támadóin.

Delfin Lopezt például hátulról megkéselték, amibe rövidesen belehalt. Venancio Bacont pedig lesből támadták meg, miközben hazafelé sétált Labangonban. Ő megölte az egyik ellenfelét.

Venancio Bacont a bíróság hosszú évekre tartó elzárásra ítélte, mivel megölte támadóját, aki késsel támadt rá. A bíró szerint Bacon harci tudása is fegyvernek számított, és Bacon elvetette a sulykot akkor, amikor megölte a támadóját. A bíró szerint Baconnak vissza kellett volna fognia magát. Szerencsére Baconnak kegyelmet adtak az 1970-es évek közepén. Amikor hazatért Cebu szigetére, akkor továbbra is ellenőrizte a tanítványai edzéseit, mert azt akarta, hogy a Balintawak stílus ne veszítse el a hatékonyságát. Rendszeresen részt vett José Villasin és Teofilo Velez edzésein. Néhány évvel később elhunyt.

A Balintawak stílus követelményrendszere

Venancio “Anciong” Bacon alapvetően egy botos rendszert akart kifejleszteni, mert a hatékony közelharcba szerinte beletartozik az ellenfelek gyors lefegyverzése, amihez kell egy fegyveres és egy eleven kéz. José Villasin segítségével tökéletesítette ki a technikáit úgy, hogy csak egy botot használt. Atty José Villasin fejlesztette ki a 12 alapvető csapás rendszerét, amit most is használ a legtöbb Balintawak iskola. A Balintawak rendszer azért használ 12 csapást, mert szerintük az emberi test mozgása erősen korlátozott. Ebből a tizenkét csapásból fejlesztik ki a különböző szinteknek megfelelően a további csapásokat és hárításokat. Az összes technikát megfelelő erővel, összeszedettséggel és testmozgással kell kivitelezni.

A Balintawak rendszerben a bot arra való, hogy növelje a harcos puszta kezes erejét, és hogy gyorsítsa a reakcióképességét. Ugyanis a reflexeket tökéletesen ki kell fejleszteniük ahhoz, hogy a megfelelő időzítés mellett és a megfelelő hárító testtartás mellett elkezdhessenek ellentámadásba menni. A stílus az ember ösztönös védekező képességére épít, és felébreszti a bennünk szunnyadó reagáló képességet. Nagyon hatékonynak tartják ezt a stílust az utcai harcok során.

A rendszert később Bacon utódjai elkezdték egy oktatási rendszer mentén strukturálni. José Villasin kezdte el a technikákat témakörökbe rendezni, hogy így hamarabb meg lehessen tanítani ezeket. Témakörönként alaposabban meg lehet tanulni a technikákat. Ekkor több különféle Balintawak iskola jött létre. Bacon eredeti Balintawak tanítványai közül többen, és a Saavedra-féle Doce Pares rendszer oktatói közül többen a régi módi véletlenszerű módszerben tanítottak, míg Villasin továbbra is a csoportosításos módszerrel tanított.

A Balintawak rendszer nagy hatást váltott ki a többi eskrima rendszerben is. A leghíresebb rendszer, ami átvett több Balintawak módszert a Remy Presas alapította Modern Arnis. Remy Presas annak idején Arnulfo Mongcaltól tanulta a Balintawak stílust.

Forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/Balintawak_Eskrima
Fordította: Zelnik Dávid